Funderingsproblemen: hoe gaat u hier (financieel) mee om?

De laatste jaren wordt er steeds meer aandacht gegeven aan funderingsproblemen en de gevolgen hiervan. De funderingen van rond de miljoen woningen worden door het lage grondwaterpeil in veel delen van Nederland aangetast. Hoe gaat u hier als woningeigenaar of koper mee om? Dit bespreken wij in onze nieuwe blog. 

Nieuws
Datum: 11-04-2024

Een huis kopen: waar let u op? 

De vraag naar woningen is nog altijd groot en om uw kansen op de woningmarkt te vergroten bent u misschien minder kritisch geworden over de eisen waaraan uw woning moet voldoen. Toch raden wij aan om kritisch te kijken naar mogelijke funderingsproblemen. Let hierbij op zaken als scheurvorming, klemmende deuren en hoogteverschillen. 

Wilt u weten wat de situatie is van de grond in dit gebied? Dit kan via de website van het Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek. Hier kunt u de postcode van de regio invoeren waarna u informatie krijgt over de grond onder het huis, of de omringende huizen voornamelijk gebouwd zijn op houten palen en of er een grote kans op funderingsproblemen is. 

Alhoewel een verkoper verplicht is om problemen met betrekking tot het huis te vermelden, is het nog altijd belangrijk om als koper scherp te zijn op mogelijke problemen. Verkopers kunnen namelijk zelf nog niet op de hoogte zijn van alle problemen. Daarnaast heeft u als koper een onderzoeksplicht. Mocht u onzeker zijn over het bestaan van problemen kunt u externe hulp inschakelen voor dit onderzoek. Komen er tijdens dit onderzoek problemen naar boven, dan kunt u de benodigde herstelkosten benoemen tijdens de onderhandelingen. 

Huiseigenaar: hoe gaat u om met funderingsproblemen? 

Wat als uw huidige woning te maken heeft met funderingsproblemen? Als u funderingsproblemen ontdekt, is het zeer begrijpelijk dat u dit wilt laten repareren. Echter kan dit gepaard gaan met kosten tot wel een ton, waardoor dit niet voor iedereen een optie is. Een beroep doen op uw opstalverzekering is namelijk ook geen optie omdat anno 2024 geen enkele verzekeraar meer dekking biedt voor woningverzakkingen. 

Afhankelijk van uw situatie kan het mogelijk zijn om hier een lening voor af te sluiten. Zo heeft u wellicht overwaarde in uw woning die u kunt gebruiken of lukt het om een funderingslening af te sluiten. Het Fonds Duurzaam Funderingsherstel is door de Rijksoverheid in het leven geroepen. Om hiervoor in aanmerking te komen moet u onder andere voldoen aan de volgende eisen: 

  • De eigenaar moet in een gemeente wonen die een samenwerkingsovereenkomst heeft met het Fonds Duurzaam Funderingsherstel; 
  • Dit funderingsherstel moet volgens deskundigen dringend gebeuren; 
  • De lening is voor een particuliere huiseigenaar.  

Een funderingslening heeft een duur van 30 jaar en het leenbedrag is minimaal € 2500. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag