Heeft u grip op uw verzuimbeleid? 5 tips voor een duurzamer plan!

Als ondernemer is de continuïteit van uw bedrijf cruciaal en een belangrijk onderdeel hiervan zijn uw werknemers. Daarom is het opstellen van een verzuimbeleid dat past bij uw bedrijf en ook op de lange termijn duurzaam is belangrijk voor het voortbestaan van uw bedrijf. 

een adviseur heeft een gesprek met een man en een vrouw
Nieuws
Datum: 25-04-2024

Maar wanneer heeft u voor het laatst naar uw verzuimplan gekeken? Past deze nog bij uw bedrijf of is het tijd om hier een nieuwe, frisse blik op te werpen? In deze blog delen wij 5 tips om meer grip te krijgen op uw verzuimbeleid. 

Arbo & RI&E 

Als u werknemers in dienst heeft, bent u verplicht om een overeenkomst te hebben met een Arbodienst. U werknemers moeten dan ook wettelijk verplicht toegang hebben tot een bedrijfsarts. Daarnaast bent u verplicht om een Risico-Inventarisatie en evaluatie (RI&E) op te stellen waarin u alle arbeidsrisico's binnen uw bedrijf in kaart brengt en hoe deze risico's kunnen worden beperkt. 

Voer verzuimanalyses uit 

Een eerste stap om meer inzicht te krijgen in verzuimbeleid is door het uitvoeren van een verzuimanalyse. Het doel van een verzuimanalyse is om inzicht te krijgen in het verzuim binnen uw bedrijf en zo te achterhalen wat de grootste oorzaken zijn van verzuim binnen uw bedrijf. U kunt dan vervolgens kijken hoe deze oorzaken aangepakt kunnen worden en wat hiervoor nodig is. 

Overweeg het inzetten van een casemanager 

In plaats van een bedrijfsarts, kunt u ook overwegen om bij verzuim de begeleiding uit te laten voeren door een casemanager. Een casemanager zal dan – onder de verantwoordelijkheid van de bedrijfsarts – het verzuimproces ondersteunen. Deze persoon gaat dus het gesprek aan met uw werknemer met betrekking tot het verzuim, begeleidt het re-integratieproces en het inschakelen van andere deskundigen. Door deze taken uit te laten voeren door een casemanager kunnen uw werknemers sneller geholpen worden en kan de bedrijfsarts meer tijd besteden aan zaken als ziektepreventie. 

Sluit een MKB verzuim ontzorg verzekering af 

Met een MKB verzuim ontzorg verzekering weet u zeker dat u bij verzuim van werknemers volledig ontzorgd wordt. Zo wordt er een vaste casemanager toegewezen die het gehele verzuimproces zal overzien en de re-integratiekosten van uw werknemer zullen volledig worden vergoed. Tot slot zal uw jaarlijkse premie constanter zijn omdat deze minder is gebaseerd op het verzuim binnen uw bedrijf. 

Werk volgens erkende normen van kwaliteitsmanagement 

Tot slot kunt u grip krijgen op de kwaliteit van uw verzuimbeleid door te werken volgens erkende normen voor kwaliteitsmanagement zoals ISO9001 of Certificatieschema Arbodienst. Door deze certificaten te behalen en behouden laat u zien dat uw bedrijf voldoet aan kwaliteitseisen op het gebied van verzuim. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag