Rechtsbijstandverzekering: hoe een goede voorbereiding moeite en geld bespaart

U kent het programma De Rijdende Rechter wellicht wel: buren die ruziën over een schutting of luidruchtige huisdieren. Voor sommigen is dit leuk om naar te kijken, echter hoopt u waarschijnlijk dat u hier zelf niet aan mee hoeft te doen. Er is echter een manier om deze vervelende situaties en de hoge kosten die hiermee gepaard kunnen gaan te voorkomen: een rechtsbijstandverzekering.  In deze blog gaan wij dan in op wat een rechtsbijstandverzekering precies inhoudt en wat voor dekkingen er zijn. 

Nieuws
Datum: 28-03-2024

Wat is een rechtsbijstandverzekering? 

Laten wij eerst even beginnen bij het begin: een rechtsbijstandverzekering biedt en vergoedt de kosten van juridische hulp wanneer u te maken krijgt met een conflict. Heeft bijvoorbeeld een conflict over een aankoop, het verbouwen of verhuren van uw woning of een erfenis? Dan biedt een rechtsbijstandverzekering dus uitkomst. U krijgt in deze situatie juridische ondersteuning van een gespecialiseerde rechtshulpverlener en de kosten die hiermee gepaard gaan zoals proceskosten. 

Wat dekt een rechtsbijstandverzekering? 

Een rechtsbijstand bestaat uit meerdere modules waarmee u juridische hulp kunt krijgen voor verschillende soorten conflicten. Deze modules zijn: 

  • Consument & verkeer: met deze module ontvangt u juridische hulp bij (letsel)schade ontstaan in het verkeer, conflicten met betrekking tot gekochte producten en diensten. U zou ook nog extra dekking kunnen afsluiten voor juridische hulp bij conflicten over de koop/verkoop, lease en reparatie van uw motorrijtuig. Deze module is bij de meeste verzekeringspakketten standaard gedekt. Echter zijn er nog andere modules die u aanvullend zou kunnen verzekeren, zoals de module Wonen. Met deze module ontvangt u juridische hulp bij conflicten over het verbouwen of verhuren van uw woning of conflicten met uw buren of de overheid. 
  • Inkomen: met deze module ontvangt u juridische hulp bij conflicten over een sociale verzekeringsuitkering, een sociale voorziening en pensioenaanspraken- of uitkeringen. U zou ook nog extra dekking kunnen afsluiten voor juridische hulp bij conflicten gerelateerd aan uw werk, (voormalig) werkgever en arbeidsovereenkomst. 
  • Familie: met deze module ontvangt u juridische hulp bij conflicten over personen- en familierecht (b.v. adoptie) en de verdeling van een erfenis. U zou zich ook nog extra kunnen verzekeren voor echtscheiding mediation als u en uw partner van plan zijn om te scheiden of te stoppen met een geregistreerd partnerschap.  
  • Fiscaal en vermogen: met deze module ontvangt u juridische hulp bij beroepsprocedures tegen de Belastingdienst, conflicten over de koop en verkoop en het beheren van aandelen en obligaties. 
  • Eigendom onroerend goed: wellicht heeft u een tweede woning gekocht of bent u van plan dit te gaan doen. Met deze module ontvangt u juridische hulp bij conflicten met bijvoorbeeld aannemers. 
  • Verhuur onroerend goed: Als u uw tweede woning verhuurt ontvangt u met deze module juridische hulp bij conflicten die ontstaan tijdens het verhuren van deze woning. 

Niet verplicht, wel verstandig 

Een rechtsbijstandverzekering is niet wettelijk verplicht. Echter heeft u net kunnen lezen in hoeveel situaties een rechtsbijstandverzekering uitkomst biedt en dat dit situaties zijn die helaas iedereen kunnen overkomen. Wacht daarom niet totdat een conflict ontstaat, want dan worden de kosten gepaard met dit conflict niet gedekt, wat betekent dat u zelf voor deze vaak dure juridische kosten moet betalen. Een rechtsbijstand kan dus veel tijd, moeite en geld besparen. 

Heeft u vragen? Wij helpen graag! 

Wilt u meer weten over een rechtsbijstandverzekering en welke dekkingen het meest geschikt zijn voor u? Dan helpen wij u graag! U kunt ons bereiken via 0299-393322 of per e-mail via info@heeres.nl en dan kijken wij samen naar de beste oplossing voor uw situatie. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag